Вести

Откуп електронског и електричног отпада

Јавно комунално предузеће Шумадија Крагујевац сваког четвртка организује и спроводи откуп електронског и електричног отпада за правна и физичка лица по јединственој цени од 10,00 динара по килограму.

Крагујевчани који желе да се ослободе електронског и електричног отпада могу да се обрате Корисничком центру ЈКП Шумадија Крагујевац и пријаве одношење непотребних електричних и електронских апарата, а наше екипе долазе на кућну адресу, врше мерење ове врсте отпада и  исплаћују новац на лицу места..

По цени од 10,00 динара преузимају се већи кућни апарати као што су фрижидери, замрзивачи, машине за прање и сушење веша, бојлери, рачунари и слично. Мали кућни апарати као што су усисивачи, пегле, тостери, фенови и слично откупљују се по цени од 2,00 динара по килограму.

Електронски и електрични отпад садржи опасне материје, па процедура рециклаже мора да буде у складу са прописаном законском регулативом, а овај отпад се предаје овлашћеним оператерима на даљи третман.

За разлику од физичких, правна лица која поседују електронски отпад су дужна да испоштују процедуру и ову врсту отпада региструју у Агенцији за заштиту животне средине. У договору са ЈКП Шумадија Крагујевац 48 сати пре преузимања отпада морају да најаве Министарству за заштиту животне средине кретање опасног отпада уз обавезно попуњавање докумената, а ЈКП Шумадија Крагујевац својим возилом долази на адресу правног лице и уз Документ о кретању отпада преузима исти.