Вести

Презентован Водич за управљање стакленом амбалажом

У оквиру пројекта „Управљање стакленом амбалажом на Западном Балкану“ који је започео у априлу 2021. године и који спроводи Немачка организација за међународну сарадњу (ГИЗ), заједно са компанијом Секопак, Апатинском пиваром, НАЛЕД-ом и ЈКП Шумадија Крагујевац, данас је представљен Водич за управљање стакленом амбалажом.

Водич је презентован за јединице локалне самоуправе и јавна комунална предузећа и резултат је рада праћења економских показатеља у периоду од годину дана у 14 јединица локалне самоуправе и њиховим јавним предузећима у Србији, Северној Македонији и Босни и Херцеговини.

Поред конкретних препорука и корака за успостављање економски исплативог система за сакупљање и рециклажу стакленог амбалажног отпада на основу искуства, овај Водич даје преглед и правних корака и предуслова проистеклих из ширих анализа стања урађених у све три земље учеснице у пројекту.

На територији града Крагујевца у оквиру овог пројекта постављено је 120 звона за одлагање стаклене амбалаже који су распоређени у граду, приграду, на сеоском подручју и испред угоститељских објеката који се празне утврђеном динамиком, а сва прикупљена стаклена амбалажа се предаје овлашћеним оператерима на даљи третман.

Циљ овог пројекта је решавање проблема прикупљања и рециклаже стаклене амбалаже на територији града Крагујевца, повећање количина прикупљеног стакленог отпада јер је стакло 100% рециклабилно, али и едукација грађана о екологији, примарној селекцији отпада и заштити животне средине.

О позитивним резултатима постављања ових звона за сакупљање стаклене амбалаже горовре и чињенице да је количина сакупљене амбалажа значајно повећана у односу на претходне године, те је од априла 2021. године до данас на овај начин сакупљено преко 100 тона стаклене амбалаже.

Презентацији водича поред представника ГИЗ-а, Наледа, Секопака и представника града Крагујевца присуствовао је и директор ЈКП Шумадија Крагујевац Марко Вујновић и руководилац Сектора чистоће Марија Николић који су презентовали искуства спровођења пројекта на терену.