Вести

Уништавање и сузбијање и амброзије

У циљу заштите грађана ЈКП Шумадија Крагујевац по налогу Града Крагујевца и ове године спроводи системске мере за сузбијање и санацију амброзије на јавним зеленим површинама.

Уништавање се обавља у периоду од почетка јуна до почетка септембра на укупној површини од око 480.000 квадратних метара на 33 локације.
У току су радови на кошењу амброзије у улици Тополиваца, а након тога биће настављени у Левачкој улици, на простору од железничке станице до надвожњака (Лекина бара), код Дома за незбринуту децу, у делу насеља Ердоглија (испод хиподрома до улице Димитрија Туцовића), у МЗ Станово (улице Петра Даниловића и Мине Караџић) и у МЗ Угљешница.

Кошење ове биљке обавља се два пута у току сезоне по Уговору који додељује Градска управа за друштвене делатности. Вредност уговора је 7.500.000,00 динара са ПДВ-ом.

Иначе, амброзија је једна од најопаснијих алергених биљака која проузрокује велике здравствене проблеме особама осетљивим на полен, а највећа концентрација полена је током цветања биљке у августу и септембру месецу.