Вести

Светски дан заштите животне средине

На конференцији о заштити животне средине која је одржана у Стокхолму 05. јуна 1972. године, Генерална скупштина УН одредила је овај датум као Светски дан заштите животне средине. Од тада, обележава се у преко 100 земаља, а за различите активности ангажује  се преко пола милијарде људи.

Ове године Светски дан заштите животне средине обележиће се под слоганом “Помири се са природом и помозимо јој да се обнови”, што представља почетак нове декаде обнове екосистема (2021.-2030.год.). Тим поводом Уједињене нације упутиле су  апел Владама свих земаља, компанијама, Невладиним организацијама,  као и сваком појединцу, да удруженим  снагама  зауставе деградацију екосистема и осигурају одрживу будућност за генерације које долазе.

ЈКП Шумадија Крагујевац својим активностима, едукативним радионицама као и разним акцијама утиче на промену навика својих суграђана, који  амбалажни отпад прикупљају правилно одлажу и самим тим припремају за рециклажу.

Покретањем  регионалног пројеката “Управљање стакленом амбалажом на западном Балкану”, Крагујевац је добио 120 контејнера (рециклажних звона) за одлагање стаклене амбалаже. Распоређени су на целој територији града Крагујевца, празне се утврђеном динамиком, након чега се стаклена амбалажа предаје овлашћеним оператерима.

Пројектом “Рециклажом до вожње” грађани Крагујевца добили су шест рецикломата - паметних машина. За активно учешће у правилном одлагању амбалажног отпада награђени су средствима која могу употребити за коришћење услуга јавног превоза у граду, као и мобилне телефоније.

Поменутим активностима, променом еколошке слике града и развојем система за управљање амбалажним отпадом, град Крагујевац је на добром путу да добије статус “Зеленог града”.