Vesti

Počelo prolećno uređenje zelenih površina

Prve prolećne dane ekipe Sektora zelenila JKP Šumadija iskoristile su za uređenje zelenih površina na teritoriji grada, u skladu sa redovnim programom radova.

Na više lokacija intenzivno se obavljaju radovi na hortikulturnom uređenju. Danas se izvode i zemljani radovi – fino planiranje, valjanje zemlje i setva semena trave na Trgu svetog Đorđa.

Prema rečima Suzane Milojević Stojanović, referenta za održavanje zelenih površina JKP Šumadija Kragujevac, u ovom periodu preovladavaju radovi na mašinskom orezivanju žive ograde i šiblja, sakupljanju i odvozu. Obavlja se i sanitarna seča drvorednih sadnica, a vrši se i ručno orezivanje sadnica po parkovima i naseljima. 

Do sada su uređene zelene površine u centru grada, a trenutno se izvode radovi u Erdogliji. U narednom periodu u planu je uređenje zelenih površina u naselju Aerodrom. Uporedo sa ovim radovima vrši se okopavanje rasade, ukrasnog zelenog rastinja i topijarnih formi, kao i priprema za prolećnu sadnju sezonskog cveća. 

Sve ovo je uvod u pripremu travnatih površina za košenje, jer lepo je vreme i počinje bujanje vegetacije, pa u narednom periodu kreće i sezona košenja koja je za Sektor zelenila najznačajnija u prolećnom i letnjem periodu - pojasnila je Suzana Milojević Stojanović.

Hortikulturnim uređenjem grada želimo da kreiramo ekološki zdraviju sredinu, kako bi naši sugrađani provodili više vremena u prirodi.