Vesti

Predstavnici kompanije Tetra Pak u poseti JKP Šumadija Kragujevac

Predstavnici kompanije Tetra pak danas su posetili JKP Šumadija Kragujevac kako bi sumirali utiske i sagledali efekte sakupljanja ambalažnog otpada u okviru projekta „Reciklažom do vožnje“.

Pored menadžera iz Srbije, poseti su prisustvovali i predstavnici kompanije Tetra Pak iz Engleske i Češke koji su na licu mesta mogli da vide na koji način se sakuplja iskorišćena višeslojna kartonska ambalaža, a posebno je istaknut značaj činjenice da je projekat u Kragujevcu prvi primer sakupljanja Tetra Pak ambalaže zajedno sa drugim ambalažnim otpadom u Evropi.

Projekat „Reciklažom do vožnje“ započet u aprilu 2021. godine postavljanjem pet mašina za prikupljanje staklene ambalaže, PET plastike, limenki i Tetra Pak ambalaže realizovan je u saradnji sa operaterom ambalažnog otpada kompanijom Sekopak i kompanijama Coca-Cola HBC, Apatinska pivara i Tetra Pak i ima za cilj da sistemom nagrađivanja motiviše građane da učestvuju u procesu primarne selekcije otpada kroz benefite za javni prevoz i mobilnu telefoniju.

Od početka projekta do danas sakupljeno je preko 226.712 komada i preko 9.644,6 kg ambalažnog otpada i verujemo da ćemo i u budućnosti kroz zajednička parnerstva dodatno doprineti očuvanju i zaštiti životne sredine.